Facebook lanceert slimme AR-brillen in 2021

16 aug 2020
Tijdens Facebook Connect - de vervanging van het AR/VR-evenement dat voorheen bekend stond als Oculus Connect - zei Facebook-CEO Mark Zuckerberg dat het bedrijf van plan is om zijn eerste paar augmented reality-brillen (AR-brillen) in 2021 uit te brengen. Zuckerberg bevestigde dat het heeft samengewerkt met het mode-brillenbedrijf EssilorLuxottica om het 'slimme bril'-product te creëren en suggereerde dat het cosmetisch aantrekkelijk zou zijn, onder de merknaam Ray-Ban. De bedrijven hebben nog geen afbeeldingen van de bril onthuld, maar het is belangrijk op te merken dat de plannen van Facebook ten minste twee fasen hebben: een eerste wearable met basisfunctionaliteit en vervolgens een toekomstig volledig functioneel AR-apparaat met meer functies. Facebook bevestigde vorig jaar zijn strategie met meerdere prototypes.
Er wordt momenteel gewerkt aan het toekomstige platform onder de naam 'Project Aria', inclusief een verzameling verschillende AR-technologieën, zoals een onderzoeksbril en draagbare controllers die de toekomstige AR-producten van Facebook zullen beïnvloeden. Prototypeversies van de controllers worden hierboven in werkelijkheid weergegeven en hieronder als 3D weergegeven in VR.
Facebook lanceert slimme AR-brillen in 2021
De op de pols gebaseerde controllers gebruiken elektromyografie - ook bekend als EMG - om vingerbewegingen nauwkeurig te bepalen tot bijna 'intent to move'-niveau, waardoor gebruikers op een virtueel toetsenbord kunnen typen met echte precisie van toetsenbordkwaliteit. Ervan uitgaande dat gebruikers bereid zijn ze rond te dragen, zouden ze de invoermogelijkheden van de gebruiker aanzienlijk verbeteren na gebarenherkenning op basis van een bril. Facebook werkt ook aan audiotechnologie die omgevingsgeluiden filtert door gebruik te maken van versterkingsaanpassende microfoons om belangrijke lokale details te benadrukken, terwijl luidsprekers worden gebruikt om audio van mensen elders te laten horen.
Project Aria wordt niet verkocht aan consumenten en is puur bedoeld om te bepalen hoe de technologie wel en niet moet evolueren naar een afgewerkt product. Facebook-testers zullen deze maand Aria-headsets in het openbaar gaan dragen, gegevens verzamelen en tegelijkertijd de uitdagende problemen op het gebied van privacy, transparantie en inclusiviteit aan de orde stellen die AR zou kunnen oproepen. Vorig jaar suggereerde een rapport dat de volledige headset tussen 2023 en 2025 zou kunnen worden uitgebracht.
Kleinere rivalen zoals Nreal hebben al een AR-bril met Android-telefoons uitgebracht die op een zonnebril lijkt, en gokt erop dat consumenten zullen worden aangetrokken door wearables van $ 500 die gebruikmaken van verwerkingshardware die ze al in hun zak hebben. Magic Leap bracht een ietwat ongebruikelijke ronde bril uit die was bevestigd aan een grote puck-vormige computer die gebruikers dragen terwijl ze zich door fysieke ruimtes bewegen. Magic Leap 1 kostte $ 2.295, een prijs die bij de consument nooit van de grond zou zijn gekomen, en het bedrijf verliet eerder dit jaar formeel de AR-ruimte voor consumenten ten gunste van een zakelijke focus.
smart headset
Naast andere toepassingen verwacht Facebook dat een AR-bril zal worden gebruikt om navigatie- en persoonlijk relevante gegevens over de live weergaven van de realiteit van een gebruiker heen te leggen, zodat mensen objecten en bestemmingen kunnen lokaliseren zonder dat ze naar smartphones of andere kaartoplossingen hoeven te kijken. Het social mediabedrijf suggereerde ook dat gebruikers AR-gegenereerde hologrammen kunnen zien van mensen met wie ze praten, terwijl ze in dezelfde kamer zitten alsof iedereen zich in één fysieke ruimte bevindt.
AR-bril Facebook
Facebook Glass

Prijs: nnb

Meer informatie over AR en AR-brillen