Hoe lang bestaat AR augmented reality al?

Hoe lang bestaat AR technologie al?

Een korte geschiedenis van AR

AR in de jaren 60: In 1968 creëerden Ivan Sutherland en Bob Sproull een eerste head-mounted display, ze noemden het The Sword of Damocles. Het was duidelijk een ruw apparaat dat primitieve computergraphics vertoonde.

AR in de jaren 70. In 1975 creëerde Myron Krueger Videoplace - een laboratorium voor kunstmatige realiteit. De wetenschapper zag de interactie met digitale dingen door menselijke bewegingen. Dit concept werd later gebruikt voor bepaalde projectoren, videocamera's en silhouetten op het scherm.

AR in de jaren 80: In 1980 ontwikkelde Steve Mann een eerste draagbare computer genaamd EyeTap, ontworpen om voor het oog te worden gedragen. Het nam de scène op om er later effecten overheen te leggen en liet het allemaal zien aan een gebruiker die er ook mee kon spelen via hoofdbewegingen. In 1987 ontwikkelden Douglas George en Robert Morris het prototype van een heads-up display (HUD). Het toonde astronomische gegevens over de echte hemel.

AR in de jaren 90: Het jaar 1990 markeerde de geboorte van de term 'augmented reality'. Het verscheen voor het eerst in het werk van Thomas Caudell en David Mizell - onderzoekers van het Boeing-bedrijf. In 1992 creëerde Louis Rosenberg van de Amerikaanse luchtmacht het AR-systeem genaamd "Virtual Fixtures". In 1999 testte een groep wetenschappers onder leiding van Frank Delgado en Mike Abernathy nieuwe navigatiesoftware, die gegevens over landingsbanen en straten genereerde op basis van een helikoptervideo.

AR in de jaren 2000: In 2000 ontwikkelde en publiceerde een Japanse wetenschapper Hirokazu Kato ARToolKit - een open-source SDK. Later werd het aangepast om met Adobe te werken. In 2004 presenteerde Trimble Navigation een op de helm gemonteerd AR-systeem voor gebruik buitenshuis. In 2008 maakte Wikitude de AR Travel Guide voor mobiele Android-apparaten.
In 2013 testte Google beta de Google Glass - met internetverbinding via Bluetooth. In 2015 presenteerde Microsoft twee gloednieuwe technologieën: Windows Holographic en HoloLens (een AR-bril met veel sensoren om HD-hologrammen weer te geven.

Meer informatie over Augmented Reality vind je hier: