Wat is een augmented reality AR headset

Wat is Augmented Reality (AR) en wat kun je ermee?

Augmented reality (of toegevoegde realiteit) is de technologie die onze fysieke wereld uitbreidt en er lagen digitale informatie aan toevoegt. AR verschijnt in directe weergave van een bestaande omgeving en voegt er geluiden, video's en afbeeldingen aan toe.
Wat is een augmented reality AR

Waar moet een AR-systeem aan voldoen?

Een officiële overeenstemming over de definitie van toegevoegde realiteit is er niet, maar volgens een inventarisatie door Ronald Azuma (A Survey of Augmented Reality) moet een AR-systeem aan drie kenmerken voldoen:

- combineert de reëel en virtuele omgeving
- is realtime interactief
- functioneert in 3D (drie dimensies)

Wat is het verschil tussen AR en VR?

AR is in zekere zin gerelateerd aan virtuele realiteit. Het grote verschil bestaat er echter in dat bij virtuele realiteit de ervaring van de echte wereld grotendeels wordt vervangen door een de ervaring van een gesimuleerde fantasiewereld daar waar AR een extra informatielaag toevoegt aan de waarneming van de reële wereld.

Wat kun je met AR?

Toepassingen met AR zijn de laatste jaren zeer populair geworden. Dit is vooral te danken aan de snelle technologische ontwikkelingen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de smartphones; doordat deze wijd verspreid zijn en over voldoende rekenkracht en de benodigde hardware-onderdelen beschikken worden er steeds vaker applicaties voor ontwikkeld die gebruikmaken van TR. Omdat ze ook uitgerust zijn met technologieën voor draadloze communicatie zoals bluetooth en wifi kunnen ze ook makkelijk verbonden worden met speciale brillen of andere typen van projectiesystemen voor het genereren van toegevoegde realiteit.
Voorbeelden en toepassingen van AR

Ondersteuning bij complexe taken; bij assemblage, onderhoud, medische operaties etc.
- toevoegen van bijkomende informatie in het gezichtsveld (een monteur krijgt labels in beeld die onderdelen van een systeem beschrijven)
- visualisatie van verborgen objecten (tijdens medisch onderzoek of operaties met een röntgenbeeld), zodat een chirurg bijvoorbeeld een foetus in een baarmoeder kan waarnemen

Navigatietoestellen
- in voertuigen zoals auto's en boten (head-up displays die de navigatie vergemakkelijken)
- in vliegtuigen (head-up displays in gevechtsvliegtuigen behoren tot de oudste TR-toepassingen en zijn nog steeds in ontwikkeling)

Simulatie; vlieg- en autosimulatie

Vermaak en onderwijs
- virtuele objecten in musea en tentoonstellingen.
- pretparkattracties
- computerspellen

Interactiesysteem
- virtueel model van een klomp klei die te bewerken is door handbewegingen
- versmelting van werkelijkheid met projecties van virtuele omgevingen

bron: wikipedia

Meer informatie over Augmented Reality vind je hier: