Er zijn vier meest populaire typen augmented reality (AR): op markers gebaseerde, markerloze, op projectie gebaseerde en op superpositie gebaseerde AR.
Op markeringen gebaseerde AR
Op markeringen gebaseerde AR (ook wel "beeldherkenning" genoemd) vereist een markering - een foto, QR-code of iets dergelijks - om de AR-animatie te starten.
Het apparaat scant de markering met een camera en berekent de positie van de overlay. De markering is statisch, waardoor gebruikers kunnen bewegen en het object in 3D vanuit verschillende hoeken kunnen inspecteren.
Op projectie gebaseerde AR
Zoals de naam al doet vermoeden, visualiseert AR op projectiebasis digitale beelden in de fysieke ruimte. Het maakt gebruik van synthetisch licht om beelden op oppervlakken weer te geven.
Het kan interactief zijn - de meest bekende is een geprojecteerd digitaal toetsenbord waarmee gebruikers kunnen typen. Het kan echter ook niet-interactief zijn.
Die kunnen eruitzien als een holograaf: een lichtprojectie van objecten waarbij je ook hun positie en diepte kunt zien.
Markerloze AR
Markerloze augmented reality heeft geen marker nodig om zich op een vast punt in de ruimte te bevinden.
De plaatsing van het virtuele object is gebaseerd op de echte fysieke omgeving van de gebruiker.
Het correct detecteren en in kaart brengen van de omgeving vereist meer geavanceerde technologie dan op markers gebaseerde AR, zoals GPS of kompassen. Het staat ook bekend als "locatiegebaseerde" AR, omdat het informatie toevoegt op basis van een bepaald gebied.
Op superpositie gebaseerde AR
Op superpositie gebaseerde AR vervangt een deel of het geheel van een fysiek object in de weergave door een vergroot object. Objectherkenning speelt hierbij een belangrijke rol, aangezien de app moet kunnen herkennen welk object hij moet tonen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt in de geneeskunde, waar artsen de röntgenfoto van het gebroken bot van een patiënt op het echte beeld kunnen zien of aderen beter kunnen lokaliseren.