AR-bril.info
augmented reality applicaties ontwikkelen door bedrijven

Welke bedrijven leveren AR producten en diensten?

Wil je augmented reality inzetten om werkzaamheden binnen je bedrijf effectiever en efficiënter te laten verlopen? Ben je van plan om AR-brillen te kopen en op zoek naar organisaties die AR oplossing (apps) ontwikkelen?

In Nederland zijn er al vele bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en ontwikkelen van AR (of MR, XR) toepassingen. Hieronder een overzicht van organisaties waar je contact mee kunt opnemen om je ideeen en wensen rondom augmented reality te bespreken. En waar je het beste AR-brillen kunt aanschaffen.

Waar kan ik het beste AR brillen kopen?

Als je bent op zoek naar de beste plek om AR brillen te kopen, dan zijn er talloze opties op de markt, maar ik zal je twee voorbeelden geven om mee te beginnen.
Laten we beginnen met UnboundXR. Deze winkel is gespecialiseerd in de verkoop van AR brillen en andere virtual reality producten. Het bedrijf heeft een breed scala aan producten beschikbaar, van high-end professionele brillen tot betaalbare consumentenopties. Het aanbod van UnboundXR is van topkwaliteit en de klantenservice is uitstekend. Ze weten wat ze doen en hebben verstand van zaken.
Een andere winkel die je zou kunnen overwegen is Coolblue. Deze webshop biedt een breed scala aan producten, waaronder ook AR brillen. Het bedrijf is bekend om hun uitstekende klantenservice en snelle verzending. Bovendien biedt Coolblue vaak scherpe prijzen en zijn er regelmatig interessante kortingen te vinden op hun website. Als je op zoek bent naar een goede deal, dan is Coolblue zeker een winkel om in de gaten te houden.
Er zijn nog veel meer opties beschikbaar op de markt. Het is aan jou om te beslissen wat belangrijk voor je is bij het kiezen van een winkel om een AR bril te kopen. Is het de prijs? De kwaliteit van het aanbod? Of misschien wel de klantenservice? Hoe dan ook, doe je onderzoek en vind de beste plek voor jou.

Er zijn relatief weinig speciaal zaken/winkels waar je AR-brillen en bijbehorende accessoires kunt kopen of huren. Hieronder de meeste bekende shops waar je Augmented Reality brillen en Assisted Reality glasses, zowel voor consumenten en bedrijven, kunt aanschaffen.
Unbound XR
Nijmegen
VR Expert
Utrecht

Welke bedrijven ontwikkelen reality / AR-applicaties (AR-apps)?

Inmiddels zijn er wereldwijd al vele augmented reality-gebruikers dit zal de komende jaren nog exponentieel groeien. Om als organisatie een AR-strategie te ontwikkelen is van belang om het juiste ontwikkelingsteam in te huren om AR applicaties en apps te realiseren. Om je daar een voorsprong op te geven, hebben we onderstaande lijst samengesteld met de beste augmented reality-bedrijven die je kunnen helpen bij het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van AR-oplossingen.
3DLAB
Groningen
4DR Studios
Eindhoven
Apollo Journey
Breda
AR-Producties
Amsterdam
Artsis
Akkrum
Artishock
Dordrecht
Atos
Amstelveen
AVRGE
Utrecht
BLUF
Haarlem
Boldly XR
Breda
C4Real
Enschede
Dutch Rose Media
Eindhoven
GAMEDIA
Alkmaar
Goldviz
Alphen aan den Rijn
Hupico
Gentbrugge, Belgie
Lichtstorm
Utrecht
MediaFusion
Dordrecht
Ordina
Nieuwegein
Recreate
Rijssen
TecDesign
Rotterdam
Total Reality
Enschede
Twnkls
Rotterdam
XRBASE
Amsterdam
Virtual Forces
Sint-Michielsgestel
Vmatch
Rijswijk
VR OWL
Utrecht

Welke voordelen heeft de integratie van AR voor bedrijven?

AR-technologie kan nieuwe en innovatieve manieren creëren om bedrijven een boost te geven via productpromotie of het leren van nieuwe activiteiten, het vergemakkelijken van de taken van specialisten en het sparen van geld. Hieronder volgen de vijf belangrijkste voordelen van augmented reality-technologie:

1. Verbeterde informatie:
Een van de belangrijkste voordelen van augmented reality-apps is dat het bedrijven in staat stelt de gebruiker extra informatie te geven over de aangeboden diensten. Met gedetailleerde informatie over het product, de ruimte en het materiaal is de kans groter dat potentiële klanten met het bedrijf handelen. Bovendien kunnen klanten met de apps efficiënt waardevolle informatie over de kenmerken van het product en het gebruik ervan in realtime ophalen.

2. Moeiteloze visualisatie:
Bedrijven die AR-apps ontwikkelen helpen bedrijven om een visuele weergave van hun product te creëren. Hierdoor kunnen hun consumenten het product beoordelen in een gepersonaliseerde context, waar ze hun kenmerken, zoals maat of kleur, kunnen aanpassen aan hun behoeften. In de mode-industrie kunnen boetieks en designwinkels bijvoorbeeld de kleur, textuur en het ontwerp van het kledingstuk aanpassen aan de toon van hun klant.

3. Verbeterde gebruikerservaringen:
Een ander belangrijk voordeel van het opnemen van augmented reality als onderdeel van je organisatie is dat het een uitzonderlijke gebruikerservaring biedt. Kopers kunnen goed geïnformeerde aankoopbeslissingen nemen, ongeacht hun tijdzone of locatie. Bovendien stelt de efficiënte combinatie van deze technologieën zelfredzame gebruikers in staat om het product zelf te analyseren en tegelijkertijd een effectieve virtuele interactie tussen de consument en de verkoper te garanderen.

4. Verhoogt de merkbekendheid:
Een bedrijf dat is uitgerust met augmented reality-technologieën, is altijd gewild bij klanten en potentiële gebruikers. Er zijn verschillende AR-bedrijven die in staat zijn om ongeëvenaarde marketingtactieken te creëren met behulp van deze technologieën om de zichtbaarheid van hun bedrijf te vergroten. Bovendien blijven bedrijven die innovatieve technologieën toepassen altijd favoriet onder de klanten, omdat zij menen dat de dienstverlener op de hoogte is van de veranderende trends.

5. Concurrentie aanpakken:
Augmented reality-apps zijn een onbetwistbare methode om een meer technofiele gemeenschap te bereiken en hen van de concurrentie naar hun product te leiden. Met de hulp van de beste augmented reality-bedrijven kunnen organisaties hun diensten aan de klanten introduceren en het merk in het geheugen van de gebruikers doordringen. Het gebruik van AR-brillen om potentiële kopers de uiteindelijke constructie van een huis te laten zien tijdens de bouwfase, is een van de meest sprekende voorbeelden van augmented reality.
augmented reality services - AR bedrijven

Stappenplan om het beste AR bedrijf of organisatie te selecteren

1. Definieer je doelen en wat je wilt bereiken als basis om mee te vergelijken. Bepaal wat nodig is om die doelen te bereiken en vergelijk dit met de diensten die door het AR-bedrijf worden aangeboden.

2. Definieer het budget voor je AR ontwikkelingsproject.

3. Ontdek of de leverancier met andere bedrijven in je branche heeft gewerkt.

4. Ga na of het AR bedrijf eerder opdrachten heeft uitgevoerd voor bedrijven met dezelfde omvang.

5. Bepaal of je ontwerpservices nodig hebt en of de leverancier deze diensten levert.

6. Stel vragen over de communicatiestijl van het ontwikkelteam. Volgt het team bijvoorbeeld een agile methodiek? Is het team dat aan je AR-ontwikkeling werkt bereikbaar? Is het gevestigd in Nederland of elders?

7. Controleer of het ontwikkelteam nee zegt tegen onpraktische eisen of deadlines. Professionele ontwikkelaars zullen je altijd vertellen wanneer je eisen onrechtvaardig zijn en begeleiden je bij verschillende aspecten van het ontwikkelingsproces.

8. Controleer of het bedrijf beschikbaar is voor langdurige ondersteuning, technisch advies en training en soortgelijke onderhoudsservices.

9. Begrijp duidelijk de verschillende elementen van de ontwikkelingskosten van de augmented reality-app. Werkt het AR-bedrijf volgens een model met een vaste prijs of een tijd- en materiaalmodel?

10. Ontdek of de aanbieder flexibel is in het op- of afschalen van zijn team, afhankelijk van de vereisten van het project.

Wat kost het ontwikkelen van Augmented Reality (AR-apps)?

Een leverancier van softwareontwikkeling een AR-app laten produceren, betekent dat je een bepaalde prijs moet accepteren, vooral in vergelijking met het maken van een traditionele 2D-applicatie. Een freelance AR-ontwikkelaar kost ongeveer € 80 - € 100 per uur, en werken met een gespecialiseerd AR-bedrijf tussen € 100 en € 125 per uur.

Er zijn verschillende benaderingen voor het schatten van softwareontwikkelingsprojecten. De tarieven kunnen "gelijk" zijn, wat betekent dat het hele team onder hetzelfde tarief valt en wordt gefactureerd op basis van bestede tijd. Dit is wat Augmented Reality-ontwikkelingsbedrijven vaak gebruiken bij complexe projecten. Het bedrijf neemt de verantwoordelijkheid voor het project en de oplevering.
Een andere benadering is "tariefdifferentiatie", waarbij de leverancier verschillende tarieven biedt op basis van deskundige kwalificaties voor een specifiek project. Het werkt vaak als er een zeer bekwame expert nodig is om een taak uit te voeren. Deze persoon kan gedurende een bepaalde tijd nodig zijn tijdens het Augmented Reality-ontwikkelingsproject, of hij kan worden aangesteld als technisch leider voor het ontwikkelingsteam.

Het kostenplaatje voor het ontwikkelen van een AR-app kan sterk variëren, afhankelijk van de complexiteit van de app, de duur van de ontwikkeling, en de ervaring van de ontwikkelaars. Een eenvoudige AR-app kan al mogelijk zijn vanaf enkele duizenden euros, terwijl meer complexe apps gemakkelijk tot honderdduizenden euros kunnen oplopen.

Er zijn ook verschillende manieren om AR-apps te ontwikkelen, zoals het gebruik van AR-kits of -sdk's van derden, of het opzetten van een team van ontwikkelaars om een app vanaf de grond op te bouwen. Elk van deze benaderingen kan verschillende kosten met zich meebrengen.

Om een beter idee te krijgen van de kosten voor het ontwikkelen van een AR-app, is het aan te raden om offertes op te vragen van verschillende ontwikkelaars of ontwikkelaarsbureaus. Zo kunt u een goed begrip krijgen van wat u kunt verwachten in termen van kosten en wat verschillende opties zijn voor het ontwikkelen van uw app. Houd er rekening mee dat het ontwikkelen van een AR-app meestal een tijdrovende en complexe taak is, dus het is belangrijk om te investeren in een team van ervaren en professionele ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat uw app van hoge kwaliteit is.

Welke bedrijven ontwikkelen Augmented Reality apps en toepassingen?

Er zijn tal van bedrijven die AR-apps ontwikkelen, variërend van grote techbedrijven tot kleine startups en zelfstandige ontwikkelaars. Sommige bekende bedrijven die actief zijn in het ontwikkelen van AR-apps zijn:
- Apple (met de ARKit)
- Google (met ARCore)
- Microsoft (met HoloLens en Mixed Reality-sdk's)
- Facebook (met de AR Studio)

Daarnaast zijn er ook veel kleinere spelers op de markt die AR-apps ontwikkelen, zoals:
- Niantic (ontwikkelaar van Pokémon Go en andere AR-games)
- 8th Wall (ontwikkelaar van AR-sdk's voor mobiele apps)
- Zappar (ontwikkelaar van AR-sdk's voor marketing- en reclamedoeleinden)

Er zijn ook veel zelfstandige ontwikkelaars en ontwikkelaarsbureaus die AR-apps ontwikkelen, en het is aan te raden om offertes op te vragen van verschillende bedrijven om te zien wat voor u het meest geschikt is.
Zie hiervoor de lijst hierboven.