AR objectherkenning:
Object gebaseerde AR, ook wel patroon of beeldherkenning, omdat het een speciaal visueel object of markering en een camera vereist om het te scannen. Het kan van alles zijn, van een afgedrukte QR-code tot speciale tekens, waarbij in sommige gevallen ook de positie en oriëntatie van de markering wordt berekend om de inhoud te positioneren. Deze vorm van AR wordt bijvoorbeeld gebruikt om extra informatie te bieden in leerboeken of bij advertenties in reclamefolders of tijdschriften, die wordt weergegeven als de bijbehorende QR code wordt gescand met een smartphone.
Location based AR:
Location based AR (ook wel markerless AR of position-based AR genoemd) is een veelgebruikte toepassing van AR. Deze methode werkt door het detecteren van de locatie en oriëntatie van de gebruiker door het lezen van de data van de GPS, het digitale kompas en de accelerometer van het apparaat en het voorspellen waarnaar de gebruiker kijkt. Vervolgens wordt informatie die gerelateerd is aan de objecten die door de camera worden gezien toegevoegd aan het scherm.
Een sterke kracht achter location based AR is de brede beschikbaarheid van smartphones en hun locatie detectie tools. Het wordt voornamelijk gebruikt door reizigers voor het vinden van zaken in de omgeving, zoals bedrijven of restaurants. Zo kan location based AR aangeven welke restaurants er in de buurt zijn en biedt het je bijvoorbeeld meteen informatie over de menukaart. Een andere mogelijkheid is dat het je informatie verschaft over de veiligheid van het gebouw waarin je je bevindt.
Projection Based AR:
Bij projection based AR wordt digitaal beeld op fysieke oppervlakken/objecten in de werkelijkheid geprojecteerd. Projection based AR applicaties nemen menselijke interactie, zoals aanraking, met het geprojecteerde beeld waar. Dit gebeurt door het differentiëren tussen verwachte/bekende projectie en de door de gebruiker aangepaste projectie. Denk hierbij aan een digitaal toetsenbord dat wordt geprojecteerd op je bureau. Daarnaast kan de projectie ook niet-interactief zijn. Zo kunnen er objecten geprojecteerd worden die je op deze manier kan positioneren en goed kan bekijken. Bovendien kan met gebruik van laser plasma technologie een 3D interactieve hologram in de lucht worden geprojecteerd. Zo kan een 3D versie van een 2D afbeelding in een schoolboek worden geprojecteerd, zodat de student het object van verschillende perspectieven kan inspecteren.
Outlining AR:
Hoewel het menselijk oog bekend staat als de beste camera ter wereld, heeft het oog beperkingen. Een mens kan niet goed zien in het donker en kan ook geen infrarood waarnemen. Voor zulke gevallen zijn er camera’s ontwikkeld. AR applicaties die outlining doen (m.a.w. schetsen) maken gebruik van zulke camera’s. Deze soort AR komt bijvoorbeeld van pas als je autorijdt in het donker met mistig weer als de wegmarkering niet goed te zien of misleidend is voor de mens. In dat geval kunnen geavanceerde camera’s worden ingezet om de omgeving waar te nemen en de markering van de weg te schetsen, zodat de automobilist o.a. op zijn rijbaan kan blijven en ongelukken voorkomen kunnen worden. Deze methode kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt in architectuur en bouwkunde om gebouwen en hun steunpalen te schetsen.
Superimposition Based AR:
Superimposition based AR vervangt een origineel beeld van een object gedeeltelijk of geheel met een nieuw beeld van hetzelfde object. Deze soort AR technologie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een röntgenfoto van het gebroken been van een patiënt bovenop het echte been te plaatsen om een duidelijk begrip te bieden van de eigenlijke schade aan het bot. Een ander voorbeeld van superimposition based AR staat in de Ikea catalogus. Door een app te downloaden en bepaalde pagina’s in hun fysieke of digitale catalogus te scannen kunnen gebruikers virtuele Ikea meubels met gebruik van AR in hun eigen woning plaatsen. Handig om een goed beeld te krijgen van hoe een product in werkelijkheid uitpakt.
Deze soorten AR kunnen in verschillende situaties zeer uiteenlopende resultaten produceren. Waarschijnlijk zullen er na verloop van tijd meer soorten AR ontstaan die ons werk en leven gemakkelijker en effectiever zullen maken. Bron: stellarcomputing en thinkmobiles