Apple Vision Pro AR bril

Alles over de AR-bril Apple Vision Pro

De nieuwe Apple Vision Pro is een slimme AR-bril die irisdetectie gebruikt om het apparaat te ontgrendelen. Dit als vervanger van een vingerafdrukscanner of volledige gezichtsherkenning. De augmented reality bril heeft een besturing van Vision-OS en werkt met gebarenbesturing. Zo is het mogelijk om een element te selecteren door de wijsvinger en duim bij elkaar te brengen. Die vingers omhoog of omlaag bewegen zorgt voor scrollen. Als gebruikers naar een tekstveld kijken, kunnen ze tekst dicteren. De digitale kroon werkt om de omgeving meer of minder te blokkeren.

Wat zijn specificaties van de Apple Vision Pro?

De nieuwe Apple-bril heeft verschillende camera’s en talloze sensoren die in de headset zijn verwerkt. De camera’s en sensoren worden onder meer gebruikt om de iris in je oog te scannen. Daarmee ontgrendel je de headset, doe je betalingen en log je in op accounts. Apple maakt op haar MacBooks en iPhones gebruik van Touch ID (vingerafdruk) en Face ID (gezichtsherkenning). Voor de Vision Pro hebben wijken ze hier dus van af. Waarschijnlijk omdat de camera’s in de headset geen volledige gezichtsscan kunnen uitvoeren wanneer de gebruiker deze op heeft.

De besturing van de Vision Pro in Vision-OS werkt met gebarenbesturing. Zo is het mogelijk om een element te selecteren door de wijsvinger en duim bij elkaar te brengen. Die vingers omhoog of omlaag bewegen zorgt voor scrollen. Als gebruikers naar een tekstveld kijken, kunnen ze tekst dicteren. De digitale kroon werkt om de omgeving meer of minder te blokkeren.
De AR-bril detecteert of er iemand in de ruimte is en geeft ze dan automatisch weer. Als een gebruiker niet in een ervaring zit, laat het scherm aan de voorkant de ogen van de gebruiker zien. Dat gebeurt met infrarood-eyetracking. EyeSight geeft ook weer wanneer gebruikers een foto of video maken met de camera's op de bril. Dat beeldmateriaal is in 3d.
Veel apps zitten in de software, waaronder Safari, Foto's, Berichten, Facetime en TV+. Ook is het mogelijk om de Vision Pro als scherm te gebruiken voor een Mac door ernaar te kijken. De Vision Pro heeft bovendien de mogelijkheid om 3d-films weer te geven. Daarnaast maken gebruikers een Persona, een 3d-model van het eigen gezicht voor in videovergaderingen. VisionOS krijgt een eigen App Store. Authenticatie van gebruikers gebeurt met Optic ID, een irisscanner die in de headset zit.

De Vision Pro heeft een micro-oledscherm, met pixels van 7,5 micron groot. Daardoor passen er volgens Apple 64 pixels van de Vision Pro in de ruimte van een pixel van een iPhone. Aan de buitenkant zit een gekromd oledscherm om de VR-bril transparant te laten lijken. Apps krijgen geen toegang tot data van waar gebruikers naar kijken.

Apple Vision Pro is niet – zoals aanvankelijk werd aangenomen – gericht op studio’s en bedrijven. Er komen VR-games naar Apple Vision Pro waarmee gebruikers zich volledig kunnen onderdompelen in digitale werelden.

Wanneer is de Apple AR-bril Vision Pro te koop?

De Vision Pro komt begin 2024 uit in de VS en komt in de maanden erna uit in verschillende landen. Er is nog niets bekend over een release in de Nederland en Belgie.

Wat is de prijs van de Apple Vision Pro?

De Vision Pro komt begin volgend jaar uit voor 3499 dollar in de VS en komt in de maanden erna uit in verschillende landen.

Wat zijn veel gestelde vragen (FAQ) over de Apple Vision Pro AR bril?

Is de Apple Vision Pro een augmented reality bril (AR-bril)?
De Vision Pro is in wezen een augmented reality-headset die de echte en digitale wereld "naadloos" combineert. Nergens heeft Apple tijdens de presentatie de term 'mixed reality' en 'virtual reality' gebruikt. Dit kan een opzettelijke zet zijn, maar als je dieper graaft, ligt de focus van Apple met de Vision Pro meer op AR en minder op VR.

Waarin verschilt de Apple Vision Pro bril er qua uiterlijk dan andere brillen ?
De Apple-bril lijkt op een skibril en heeft een glazen scherm van 23 miljoen pixels dat de bovenkant bedekt. Terwijl de meeste andere headsets op de markt er zwaar en omvangrijk uitzien, ziet de Vision Pro er anders uit. Het is ingekapseld in "legeringen van ruimtevaartkwaliteit", glas en stof, waardoor het een hoogwaardige headset is. Bovendien is de gezichtsinterface verstelbaar, wat betekent dat hij nauwer en comfortabeler moet passen dan andere headsets van zijn concurrenten. Het bevat ook vijf sensoren, 12 camera's, een 4K-scherm voor elk oog en een draagbare computer die moet worden gekoeld met een ventilator. Hoewel de Vision Pro is opgezet als een AR-apparaat, kan hij met een draaiknop schakelen tussen augmented en volledige virtual reality.

Kan je met een gewone bril de Vision Pro-headset van Apple gebruiken?
Ja. Apple werkt samen met Zeiss om op maat gemaakte optische inzetstukken te maken die magnetisch aan de lenzen worden bevestigd voor mensen die een bril dragenWel wordt aangeraden om mensen die een bril dragen aan om met hun opticien te praten voordat ze de Vision Pro overwegen.

Vanaf welke leeftijd is de Apple Vision Pro te gebruiken?
Apple raadt gebruikers aan 13 jaar en ouder te zijn om de AR-bril te gebruiken. Dit betekent dat de headset niet bedoeld is voor kinderen.

Wat kan je doen met de Apple Vision-bril?
Met de Vision Pro kunnen gebruikers op een nieuwe manier content consumeren en creëren, in de ruimtes om hen heen. Gebruikers kunnen films kijken, vooral in 3D, met ruimtelijke audio alsof ze in een bioscoopzaal zijn, hun eigen foto's of video's bekijken en videogames spelen. Een belangrijk kenmerk van de Vision Pro is bijvoorbeeld de mogelijkheid om apps over de echte omgeving heen te zien. Ze hoeven alleen maar te vegen om door opties te bladeren en hun vingers tegen elkaar te tikken om iets met gebaren te selecteren. Tijdens de presentatie liet Apple zien hoe gebruikers met anderen kunnen communiceren door bijvoorbeeld FaceTime te gebruiken. Verder kunnen gebruikers met de headset "ruimtelijke" 3D-video's en -foto's maken.

Gebruikt de Apple-bril Vision iOS als besturingssysteem?
Nee. De Vision Pro maakt gebruik van aangepaste software, "visionOS" genaamd, die Apple omschrijft als "het eerste besturingssysteem dat is ontworpen voor ruimtelijk computergebruik". Op architectuurniveau is visionOS vergelijkbaar met macOS en iOS, maar het voegt een extra "real-time subsysteem" toe voor het verwerken van interactieve beelden op de Vision Pro. Apple belooft ook een speciale App Store voor de Vision Pro. Uiteraard worden de apps op de Vision Pro afgestemd op de driedimensionale (3D) interface en zijn ze vrij van hoe ze zich vroeger op de iPhone gedroegen. visionOS maakt ook gebruik van de eye-tracking van de headset en de Optic ID waarmee gebruikers Apple Pay kunnen gebruiken en wachtwoorden automatisch kunnen invullen terwijl ze het apparaat gebruiken. Apple zei dat het die gegevens met niemand zal delen zonder jouw toestemming.

Is de Vision-bril van Apple waterbestendig?
Vanaf nu heeft Apple geen informatie verstrekt over de robuustheid van de AR-bril. We weten niet of de headset een waterbestendigheidsclassificatie heeft.

Hoe lang gaat de batterij van de Apple-bril mee?
De Vision Pro heeft een externe batterij nodig, en die gaat slechts ongeveer 2 uur mee voordat je hem moet opladen. Het idee om met een aparte batterij te gaan, geeft aan dat Apple zich wilde concentreren op het zo veel mogelijk verminderen van het gewicht van de headset en tegelijkertijd de perfecte pasvorm krijgen.

Wanneer kan ik de Vision Pro bril van Apple kopen?
Apple is van plan de Vision Pro ergens begin volgend jaar aan consumenten te verkopen, wat betekent dat de bril een product voor 2024 zal zijn. In het begin zal de beschikbaarheid van de headset in de detailhandel beperkt zijn tot de VS, maar geleidelijk zei Apple dat het de Vision Pro naar meer landen zal brengen. Verwacht dus dat de Apple-bril pas halverwege volgend jaar of eind 2024 in Nederland en België beschikbaar zal zijn.

Ondersteund Apple Vision Pro WebXR voor immersive browser gebruik?
Apple bevestigt dat Safari op Vision Pro WebXR ondersteunt, een webstandaard die meeslepende ervaringen via de browser mogelijk maakt. WebXR heeft al beperkte ondersteuning voor Chrome, Firefox, Opera, Edge, Safari, Quest Browser, Pico Browser, Magic Leap Browser, Chrome voor Android, Samsung Internet, Opera Mobile en Firefox voor Android, waarvan sommige alleen in een preview voor ontwikkelaars zijn.


Andere AR-brillen:

AR-bril Snap Spectacles

Snap Spectacles AR

Prijs: nnb
AR-bril Apple Glass

Apple Glass

Prijs: nnb
AR-bril Nreal Light

Nreal Light

Prijs: € 550,-