apple glass AR bril

Alle informatie over de AR-bril van Apple: Apple Glass

Apple Glass
De AR-bril van Apple is al jaren een bron van speculatie, met patenten die teruggaan tot 2015 en 2017 over AR-gerelateerde software en hardware. Er was een kans van buitenaf dat de Apple Glasses werd gepresenteerd tijdens WWDC 2020, maar uiteindelijk werd er niets getoond.

Apple ARKit brengt augmented reality al op de voorgrond van de consumententechnologie, maar het is slechts een platform. Er is al lang gesuggereerd dat de echte toekomst van Apple's augmented reality-routekaart een AR-bril zou zijn. Apple heeft tenslotte een nieuwe productcategorie nodig. De laatste keer dat de techgigant een ontegensprekelijk succesvolle nieuwe productlijn lanceerde, was de iPad - en zelfs dat is moeilijk gebleken om het momentum vast te houden.

AR is een interessant nieuw gebied, en een gebied waarin Apple (althans in hardware-termen) niet veel concurrentie zou hebben, althans in het heden met een mainstream- en consumentenfocus.

Hoe is Apple Glass ontworpen?

Er gaan geruchten dat Apple Glass zal worden vervaardigd met inspiratie die afkomstig is van typische ontwerpen in zonnebrilstijl, en dat camera's op de buitenste frames zullen worden gemonteerd. Volgens technisch analist Jon Prosser heeft een prototype van Glass een set plastic frames, maar het materiaal is aan verandering onderhevig. Als het om kleur gaat, gaan er geruchten dat Apple de twee meest basale opties voor zijn consumenten overweegt, wit en zwart; Dit kan echter veranderen naarmate de tijd voortschrijdt.

Apple Glass biedt ook de mogelijkheid om lenzen op sterkte te gebruiken, dus als je wat hulp nodig hebt bij het zien, kun je eventueel lensopties toevoegen. De mogelijkheid om lenzen op sterkte toe te voegen, is waarschijnlijk een extra vergoeding.

Een patent dat werd ontdekt, laat zien dat Glass in staat kan zijn om op dezelfde manier te functioneren als overgangslenzen: het wordt donkerder in fel zonlicht en vervolgens helder als je in de schaduw bent. Dat gezegd hebbende, er is ook gemeld dat de lenzen helder zullen zijn, dus de functie is in de lucht.

De Apple-brillen zouden op termijn kleiner moeten worden, en meer gaan lijken op normale brillen. Binnen tien jaar zou de Apple-bril met augmented reality (AR) de iPhone gaan vervangen, verwacht bekende analist Ming-Chi Kuo.

Wat zijn de kenmerken van de Apple Glass?

Net als bij de eerste versie van de Apple Watch, is het waarschijnlijk dat Apple Glass alle informatie zal verwerken via een aangesloten iPhone. Er gaan geruchten dat het apparaat camera's, microfoons en zelfs een LiDAR-sensor op de frames zal bevatten.

De LiDAR-sensor werd door Prosser op de juiste sjabloonframes gespot en kon worden gebruikt om handgebaren voor het apparaat te besturen. Een mogelijk blikvolgsysteem kan ook worden toegevoegd om te detecteren waar een gebruiker naar kijkt.

Het patent laat zien dat Apple mogelijk de dekking van de lenzen op Apple Glass kan aanpassen, waardoor een mogelijk groot probleem voor dergelijk glas kan worden opgelost: fel zonlicht. Dit kan ook de specificatie zijn die oorspronkelijk werd verward als overgangslenzen. De ondoorzichtigheidsfunctie kan zelfs volledige black-out mogelijk maken, waardoor taken van het type virtual reality mogelijk zijn.

Update juni 2022:
M2-chip en veel RAM in de Apple-bril
Eerdere geruchten hebben beschreven dat Apple de M1-chip gebruikt voor rendering en mogelijk extra chips die sensorgegevens verwerken in zijn eigen techbril. Volgens Apple-reporter Mark Gurman is Apple echter overgestapt op het nieuwere model: in het huidige prototype zou een basis M2-chip met 16 GB RAM zijn geïnstalleerd. Meer geheugen zou de bril interessanter kunnen maken, vooral voor multitasking en dus (complexere) kantoortoepassingen. Het hebben van een eigen productiviteitsecosysteem is waarschijnlijk het grootste voordeel van Apple in de XR-race. Dus als het op hardware aankomt, zou Apple een voorsprong kunnen hebben op Metas Cambria, dat naar verluidt wordt geleverd met een mogelijk verbeterde XR2-chip en 12 GB RAM. De huidige VR-bril Quest 2 draait met de standaard XR2 en 6 GB RAM.

Apple bril wordt privacybril

De zogenoemde 'privacybril' wordt omschreven in een patentaanvraag van Apple, meldt de site Patently Apple, die Apple-patenten uitkamt op zoek naar nieuws. De bril werkt volgens de omschrijving samen met een iPhone, die een verstoord beeld laat zien.

Het verstoorde beeld wordt door de privacybril vertaald, zodat alleen degene die de bril draagt kan zien wat er op het scherm gebeurt. De technologie lijkt een geavanceerde versie van het fysieke privacyscherm dat al jaren beschikbaar is voor laptops en telefoons. Zo'n filter wordt over het scherm geplakt en verkleint de kijkhoek drastisch: het scherm is dan alleen recht van voren leesbaar, zodat er niet vanaf de zijkant gespiekt kan worden.

De technologie zou een functie kunnen zijn van de slimme bril waar Apple volgens geruchten al jaren aan werkt. In eerste instantie zou het bedrijf met een prijzige VR/AR-bril komen, maar op termijn zou Apple een AR-bril met het uiterlijk van een normale bril willen maken.

In het patent wordt ook een nieuwe versie van de Face ID-gezichtsherkenning omschreven. Die nieuwe versie zou het verschil tussen verschillende gebruikers kunnen herkennen en hen zo toegang kunnen geven tot hun profiel. Nu kunnen al wel meerdere gezichten worden toegevoegd aan Face ID, maar kan niet tussen profielen worden gewisseld.

De patentaanvraag is geen zekerheid dat Apple daadwerkelijk iets gaat doen met de genoemde technologieën. Het bedrijf patenteert tal van zaken die nooit in producten op de markt verschijnen.
bron: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5266665/apple-patent-bril-iphone-privacy-leesbaar-virtual-augmented-reality

Apple augmented reality bril heeft een irisscanner

Met de irisscanner kan de AR-bril van Apple gebruikers identificeren. De iris in het oog is net als een vingerafdruk uniek. Via een irisscan kunnen gebruikers van de bril bijvoorbeeld inloggen op hun account.
Een andere toepassing is het goedkeuren van betalingen. Nu gebruikt Apple daar Touch ID (vingerafdrukscanner) of Face ID (gezichtsherkenning) voor. De irisscanner wordt daarmee mogelijk een derde biometrische beveiligingsmethode van Apple.

LG will Micro-OLED-Displays voor Apple-bril leveren

De eerste generatie Apple-brillen is nog niet eens op de markt, over de tweede gaan al geruchten. Uit de brilgeruchten van de afgelopen zes jaar blijkt ook dat Apple al aan twee toestellen werkt: VR-bril met AR-modus (N301), die in 2023 moet verschijnen, en slanke AR- of displaybril geschikt voor alledaags gebruik (N421) voor de iPhone. De huidige geruchten geven echter niet aan of Apple's tweede bril de N301-2 of de N421 zal zijn. In ieder geval moeten de twee modellen elkaar aanvullen en niet verdringen. Volgens The Elec bestelt LG Display een coatingapparaat bij Sunic Systems, fabrikant van OLED-displayapparatuur voor de productie van micro-OLED-panelen. Deze panelen zouden bedoeld zijn voor nieuwe Apple-brillen. Het hoofdscherm voor Apple's eerste bril zou van Sony komen. LG wordt geacht alleen een AMOLED-scherm bij te dragen voor het perifere gezichtsveld.

Wat is de prijs en beschikbaarheid van de Apple Glass?

Volgens Prosser zijn de Apple Glasses momenteel geprijsd op $ 499, Nu lijkt dat misschien laag, vooral in vergelijking met concurrerende augmented reality-headsets zoals de Microsoft Hololens 2. Hololens 2 heeft een prijskaartje van $ 3.500, maar een groot deel van de kosten komt van het feit dat alle elektronica die nodig is om de AR-ervaring uit te voeren in de headset is ingebouwd.

Apple Glass vertrouwt eerder op een bijbehorende iPhone voor verwerking, dus het zal aanzienlijk minder onderdelen en complexiteit hebben dan Hololens. Het zal meer werken als de Vuzix Blade slimme bril, die een ingebouwde camera en Alexa-integratie heeft. Toch begint Vuzix Blade bij $ 799. Het toegangspunt van Apple is aanzienlijk toegankelijker en kost evenveel als sommige van zijn topklasse smartwatches.

Update juli 2022:
Nieuwe geruchten melden dat Apple eerst een AR-bril (augmented reality-bril) op de markt wil brengen. Deze Apple AR-bril is in de nieuwe design-fase aangekomen (bron: Jeff Pu, een technologie-journalist). Het (design)prototype moet volgens Jeff Pu eind dit jaar klaar zijn. Daarna start de massaproductie van de nieuwe Apple-bril. Jeff Pu verwacht dat dit in de tweede helft van 2024 gaat gebeuren. Volgens een analyse van een andere Apple-analist (Ming-Chi Kuo) zou deze eerste bril de iPhone over 10 jaar vervangen. In plaats van smartphones dragen we wellicht een VR-of AR-bril.

Update november 2022:
De eerste mixed reality-bril (MR-/XR-bril) van Apple zal naar verwachting in maart 2023 in massaproductie gaan. Apple zou met relatief kleine hoeveelheden plannen. Allereerst staat echter het aan het begin genoemde high-end model Reality Pro op de planning, waarover onlangs nieuwe insiderinformatie was. Een rapport van de Taiwanese elektronicakrant DigiTimes (via MacRumors) meldt vooruitgang in de ontwikkeling die wijst op een start van massaproductie in maart 2023. Een onthulling zou in april kunnen volgen.

Andere AR-brillen:

RealWare HMT-1

RealWare HMT-1

Prijs: € 2270,-
google glass

Google Glass 2

Prijs: USD 999,-
Hololens 2

MS Hololens 2

Prijs: € 4.361