Canon kondigt MREAL X1 AR bril aan

25 april 2022
Canon heeft zijn volgende zakelijke AR- / XR-bril aangekondigd, de MREAL X1. Het augmented reality apparaat, lijkt een bescheiden verbeterde versie van het 2021-model van het bedrijf, de MREAL S1, omdat het een "2,5 keer groter" gezichtsveld (FOV) heeft.
Canon AR-bril MREAL X1 - augmented reality headset

Kenmerken van de Canon MREAL headset

De MREAL X1 volgt het instapmodel MREAL S1, dat begin 2021 op de markt kwam. De AR-bril is ontworpen voor video AR en kan de fysieke omgeving uitbreiden met digitale elementen. Wil je het toestel in virtual reality modus gebruiken, dan kun je de meegeleverde oogschelp op de behuizing bevestigen. Het schermt de headset af van omgevingslicht en zorgt zo voor meer onderdompeling. Als je een bril draagt, kun je deze gemakkelijk in beide weergavemodi dragen. De MREAL X1 is niet zelfvoorzienend en moet via een kabel worden aangesloten op een high-end computer. Canon raadt een 8-core processor aan met minimaal 3,9 Ghz, 32 gigabyte RAM en een Nvidia Quadro RTX 5000.

De uitbesteding van de rekeneenheid en voeding komt tot uiting in een slanke vormfactor en een relatief laag gewicht van 359 gram inclusief de headmount. Ter vergelijking: het standalone toestel Meta Quest 2 weegt ruim 500 gram. Praktisch: de display unit kan op elk moment worden ingeklapt. De smalle displaymodule alleen weegt slechts 158 gram en kan worden bevestigd aan een apart verkrijgbare dubbele handgreep. Met deze handheld-modus kan het apparaat eenvoudig worden doorgegeven, bijvoorbeeld op beurzen of in showrooms. Canon kon de beeldhoek ongeveer 2,5 keer vergroten ten opzichte van de S1: van 45 bij 34 graden naar 58 bij 60 graden. Ook de resolutie is verbeterd: van 1.600 x 1.200 pixels per oog naar 1.920 x 2.160 pixels per oog. Het display klokt op 120 Hertz.

Wanneer is de Canon MREAL AR-bril te koop?

Het apparaat zal naar verwachting in juni 2022 in de verkoop gaan. De prijs is niet bekend, maar zal waarschijnlijk exorbitant hoog zijn. Het oudere S1-model begon een jaar geleden op het equivalent van bijna 32.000 euro. Deze prijs is inclusief speciale Canon software, een werkstation, onderhoudskosten en overige diensten. De volgende promovideo toont verschillende toepassingsscenario's. Video AR-headsets zullen de komende jaren waarschijnlijk de gouden standaard worden en zullen conventionele VR-brillen grotendeels van de markt verdringen. Om te beginnen zijn Meta's Project Cambria (info) en de Lynx R-1 (info), die later dit jaar uitkomen en video AR betaalbaar moeten maken. Ook Apple, Microsoft en Google werken aan dit soort toestellen. Technisch oogt de MREAL X1 al wat verouderd, aangezien de kabelaansluiting en het smalle gezichtsveld niet meer up-to-date zijn, zeker voor de gevraagde prijs.

Meer informatie over de AR-brillen

Klik op onderstaande afbeeldingen voor meer informatie over de augmented reality brillen (AR glasses):
meer informatie over augmented reality
Augmented reality (of toegevoegde realiteit) is de technologie die onze fysieke wereld uitbreidt en er lagen digitale informatie aan toevoegt. AR verschijnt in directe weergave van een bestaande omgeving en voegt er geluiden, video's en afbeeldingen aan toe. Een officiële overeenstemming over de definitie van toegevoegde realiteit is er niet, maar volgens een inventarisatie door Ronald Azuma ..
AR headset
"AR" staat voor "uitgebreide realiteit". Met een AR-bril (ook wel augmented reality headset genoemd) duikt je niet helemaal in een virtuele wereld, maar je kijkt naar de "echte" wereld om je heen met nieuwe ogen. Informatie over je omgeving kan bijvoorbeeld worden weergegeven: geografische gegevens, technische of historische feiten, tijden, temperaturen, enz. De AR-bril maakt ..

Wat zijn de verschillen tussen augmented en virtual reality?
Het grootste verschil tussen VR (virtual reality) en AR (augmented reality) is dat AR gebruik maakt van echte beelden zoals je die gewoon ziet als je kijkt en deze samen¬voegt met computer graphics en/of animaties. Hierdoor krijg je nog meer het gevoel dat het virtuele gedeelte thuishoort in het beeld dat ..
Bij VR is er geen visuele informatie meer van de echte omgeving omdat de bril je ogen ..