slimme brillen (smart glasses) met augmented en mixed reality (AR / MR)

Top 5 beste slimme brillen die er nu te koop zijn

Vroeger waren telefoon en horloge bedoeld om je vrienden of familie te bellen en de tijd te weten, daarna kwamen alle geweldige dingen die je met je smartphone en smartwatch kan doen. Hetzelfde geldt voor je bril: een bril werd oorspronkelijk gebruikt om je zicht te corrigeren of je ogen tegen de zon te beschermen als zonnebril. Slimme brillen (smart glasses) kunnen nu muziek afspelen, gegevens over je gezondheid verstrekken, navigeren wanneer je op reis bent en de meldingen van je telefoon ontvangen. Andere slimme brillen hebben al meer augmented reality of AR functionaliteit zoals Nreal Light: de Nreal Light smart glasses legt digitale applicaties over het visuele equivalent van een groot transparant scherm in de AR-bril, waardoor gebruikers hun omgeving gemakkelijk kunnen zien, bewegen en ermee kunnen communiceren. De bril is compatibel met de meeste bestaande Android-smartphoneapplicaties om op internet te surfen of te winkelen, video te kijken, tv en sport te kijken, te gamen of bij te praten op sociale media.

Maar slimme brillen zijn niet per se nieuw. Waarschijnlijk herinner je de Google Glass nog? Google Glass zou de volgende grote innovatie in draagbare technologie moeten zijn. Nou, dat ging niet helemaal zoals gepland. Google lanceerde Google Glass in 2013 en werd slechts twee jaar later stopgezet voor massaal gebruik door consumenten. Als we vooruit kijken naar 2021 dan beginnen we slimme brillen te zien als nuttige technologie die er ook stijlvol uitziet.

Dit jaar wordt een interessant jaar omdat het beperkte aanbod smart glasses wordt uitgebreid met een aantal interessante slimme brillen. Hieronder de top 5 van de beste slimme brillen die je op dit moment kunt kopen.

Wat kun je doen met slimme (AR) brillen?

Tegenwoordig zul je een verscheidenheid aan verschillende technologieën vinden die een slimme bril vormen. Sommige slimme brillen, zoals de Bose Frames, bieden de mogelijkheid om naar muziek van hoge kwaliteit te luisteren zonder dat je een koptelefoon nodig hebt. Ook zijn er slimme augmented reality of AR brillen, wat enigszins lijkt op virtual reality. In plaats van je onder te dompelen in een compleet andere wereld zoals virtual reality-brillen dat doen, voegt AR elementen van virtual reality toe die in de echte wereld te zien zijn.

De slimme augmented (of mixed reality-) brillen kun je onder meer gebruiken voor sporttoepassingen die het mogelijk maken om statistieken en afbeeldingen over elkaar heen te leggen tijdens live wedstrijden, of om echte en virtuele omgevingen in realtime samen te voegen in multiplayer-games, navigatie, rondleidingen, trainingssessies of voor interieurontwerp of interactief en meeslepend onderwijs.

De reden om te geloven dat het deze keer een vlucht gaat nemen en het publiek beter zal reageren op Augmented Reality-brillen, heeft te maken met de voordelen van aansluiting op het 5G-netwerk. Waar de typische gebruiker het meest om geeft, is het vermijden van het gevoel van duizeligheid dat men soms voelt bij het gebruik van dit soort virtuele of mixed reality-brillen. Dankzij de hoge snelheid en lage latentie kunnen hun realtime beeldverwerkingsmogelijkheden het menselijk oog de beelden beter synchroniseren. Bovendien zorgen andere netwerkmogelijkheden, zoals cloud processen en een lager stroomverbruik, voor kleinere processors en stroombronnen en natuurlijk de mogelijkheid om verbinding te maken met een netwerk met miljoenen IoT-apparaten, op een manier die we nog nooit eerder hebben gezien.
slimme bril (smartbril) te gebruiken voor werk, sport of ontspanning

Welke soorten slimme brillen zijn er te koop?

Er zijn verschillende soorten smartbrillen te koop die ieder hun eigen mogelijkheden hebben. Hoewel de functionaliteiten (wat je er mee kunt doen) verschillen, ze werken op zich wel allemaal via je smartphone (bluethooth en wifi verbinding).
De volgende drie soorten slimme brillen zijn er te onderscheiden:

a) Audiobril:
- bril of zonnebril met geïntegreerde audioluidsprekers in de brillenpoten
- muziek luisteren of bellen.

b) Video- of camerabril:
- bril of zonnebril met een geïntegreerde camera
- video opnames en korte filmpjes maken.

c) Displaybril (AR of MR-bril):
- een (augmented of mixed reality) bril met een digitale display
- informatie, afbeeldingen, games of video op het scherm de brilglazen.

Wat zijn de beste slimme brillen die je kunt kopen in 2021?

Het aanbod van slimme brillen zal het komende jaar verder toenemen. Dit betreft verschillende soorten smartbrillen zijn zoals audio-brillen, camera-brillen of meer echte augmented reality brillen (AR glasses). Hieronder vindt je onze aanbevolen en gerenommeerde keuzes voor de beste slimme brillen die momenteel beschikbaar zijn.

1. Bose Frames (audio bril)
2. Vuzix Blade (AR bril)
3. Spectacles 3 (video-/camera-bril)
4. NReal Light (AR bril)
5. Razer Anzu (audio bril)

1. Frames van Bose

slimme audio bril Bose Frames
De Bose Frames zijn waar stijl en technologie samenkomen in een fantastisch ogend pakket. Je kunt muziek luid en duidelijk horen, en de audiokwaliteit is ook uitstekend, maar je bent je toch volledig bewust van je omgeving, waardoor ze ideaal zijn voor forenzen, fietsers en hardlopers. Maar ze zijn modieus genoeg om je dagelijkse zonnebril te zijn. Ze kunnen met één keer opladen ongeveer 3,5 uur aan muziek streamen en naadloos integreren met de virtuele spraakassistent van je telefoon.

2. Vuzix Blade

slimme AR (augmented reality) bril van Vuzix Blade
De Vuzix Blade is een slimme bril met veel ingebouwde technologie. Deze slimme bril heeft wifi- en bluetooth-connectiviteit, ingebouwde luidsprekers en AR-mogelijkheden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je 1080p-video kunt opnemen dankzij een camera aan de voorzijde. Ze zijn ook geschikt voor Alexa en kunnen al je meldingen van je telefoon ontvangen. Vandaar ook het duurdere prijskaartje: de AR-bril is duurder dan sommige smartphones die er te koop zijn.
vuzix blade ar glasses

Vuzix Blade AR Glasses

Prijs: € 800,-

3. SnapChat Spectacles 3

slimme camera en video bril van SnapChat Spectacles 3
De slimme video en camera bril SnapChat Spectacles is ideaal voor gebruik in combinatie met social media. Je hoeft niet naar je smartphone te grijpen als de inspiratie toeslaat voor een kort verhaal. Deze specificaties zijn gewapend met twee HD-camera's en vier microfoons om video van hoge kwaliteit op te nemen die naar je Snapchat-account kan worden overgebracht. Je zou ongeveer 70 video's per oplaadbeurt moeten kunnen opnemen en uploaden.

4. NReal Light

slimme ar bril nreal light
De Nreal Light-bril heeft indrukwekkende technische kenmerken die de mixed reality-bril onderscheiden van conventionele brillen. Wanneer je hem opzet, is het meteen duidelijk dat je de wereld door de Nreal Light Glasses met nieuwe ogen kunt zien. Omdat de slimme bril je virtuele 3D-elementen presenteert in de echte omgeving waarmee je communiceert. En wil je dieper in een bol duiken, dan kan je gebruik maken van de virtual reality cover (VR). Met deze vision cover gebruik je de bril ook voor VR-ervaringen.
De digitale displays van de smartbril zijn niet-opdringerig en de volledig uitgestrekte lenzen beschermen je ogen volledig tegen naderend vuil tijdens het fietsen of (hard)lopen. Maar net als de Vuzix Blade betaalt je zeker voor alle technologie aan boord.
AR-bril Nreal Light
Nreal Light

Prijs: € 450,-

5. Razer Anzu

slimme muziekbril en audio bril van Razer Anzu
Razer Anzu is een smart bril die net als Bose audioluidsprekers rechtstreeks in de brillenpoten heeft geïntegreerd. De Anzu-bril is verkrijgbaar in zowel rechthoekige als ronde monturen, en elk is verkrijgbaar in twee maten: klein en groot. Er zitten twee sets lenzen in het winkelpakket: een normaal, helder paar dat 35 procent blokkering biedt tegen blauw licht en Razer is ook te koop in zonnebrilglazen met 99 procent UV-bescherming.

Wat kosten Slimme brillen / Smartbrillen?

De prijzen van de slimme brillen variëren van circa 200 tot 800 euro en dit heeft te maken met de mogelijkheden die de smartbril te bieden heeft. Hieronder de prijzen van de verschillende slimme brillen:

a) Audiobrillen:
- Bose Frames: € 199,-
- Razer Anzu: € 210,-

b) Video- of camerabril:
- SnapChat Spectacles 3: € 260,-

c) Displaybril (AR of MR-bril):
- Vuzix Blade: € 800,-
- NReal Light: € 450,-

Waar kan je de slimme brillen kopen?

Momenteel zijn er slechts enkele winkels of online webshops die de slimme brillen verkopen. Doordat er de komende jaren meer smartbrillen op de markt gaan komen, zullen ook steeds meer winkels de smartglasses gaan aanbieden. Nu al interesse om de slimme bril aan te schaffen? Klik dan op een van onderstaande winkels:

Facebook’s slimme bril Ray-Ban Stories in 2022 te koop

Facebook slimme bril: ray-ban stories
Ray-Ban en Facebook hebben samengewerkt en gaan de eerste slimme bril (smart glasses) van Facebook uitbrengen onder de naam: Ray-Ban Stories. De slimme bril heeft meerdere functies. Je kunt er onder meer mee fotograferen en video’s maken. Ook muziek luisteren behoort tot de mogelijkheden, evenals bellen. Je kunt de Ray-Ban Stories eenvoudig bedienen dankzij de ingebouwde Facebook Assistent met hun stem. Deze tegenhanger van Siri, Apples slimme assistent, kan bijvoorbeeld op commando foto’s maken. Wanneer je liever niet in het openbaar tegen je slimme bril praat, kun je ‘m ook bedienen via het aanraakgevoelige montuur. De slimme zonnebril Ray-Ban Stories is uiteraard een bril voor mooi zonnig weer. Maar er zijn meerdere redenen om deze smartbil te dragen. De zonnebril is via Bluetooth 5.0 verbonden met de nieuwe app "Facebook View", die beschikbaar is voor iOS en Android.

De Stories ziet eruit als een ‘normale’ bril. Hij heeft twee camera’s (5 megapixel), wordt aangestuurd door een Snapdragon-processor van Qualcomm, ingebouwde speakers en drie microfoons om te bellen. Op het moment dat de camera’s aanstaan, begint er een fel led-lampje te branden om eventuele omstanders op de hoogte te brengen.

De slimme bril is beschikbaar als Wayfarer, Round en Meteor-model. Deze modellen komen uit in verschillende kleuren en met verschillende lenzen. In totaal zijn er twintig mogelijke variaties. De standaard uitvoering kost 329 euro, een versie met gepolariseerde glazen kost 359 euro en een versie met meekleurende glazen kost 409 euro. Ray-Ban Stories is te koop via de website van Ray-Ban en in de fysieke winkels van het brillenmerk

Welke slimme AR brillen zijn er later dit jaar te koop?

In de loop van dit jaar worden nog een aantal zeer interessant slimme AR / MR brillen uitgebracht waaronder de Norm Glasses: een betaalbare en moderne AR-bril. Normbrillen kijken erg op een gewone zonnebril, met een op Android gebaseerd besturingssysteem, een spraakinterface, camera, luidsprekers en digitale display digitale inhoud weer in het gezichtsveld van de drager, allemaal ingebouwd in een frame dat er verrassend, normaal uitziet. De Norm AR-bril, een prijswinnaar op de CES van vorig jaar, heeft een ingebouwde 8 MP videocamera en dual-coreprocessor en is in later dit jaar te koop voor consumenten voor een prijs van 469 dollar.
bron: www.normglasses.com

Verder komt Vuzix met een nieuwe smartbril op de markt: de Vuzix Next Generation Smart Glasses.
bron: www.vuzix.com/technology/next-gen

Audio-bril: De Chinese hardwareontwikkelaar Anker Innovations komt met audiobrillen die worden aangestuurd door een lokaal werkende stemassistent. De slimme AR bril moet worden gekoppeld aan de smartphone en kost circa 180 euro.

Tot slot komt in 2022 nog uit de slimme bril Nreal Air om video en telefoon apps weer te geven. De smartglasses kunnen echter niet zien wat er om je heen, wat betekent dat ze niet over de ruimtelijk inzicht en hebben de hand opties voor het bijhouden van de Nreal Light doet. Je bedient ze met een smartphone-app, een optie die ook beschikbaar is op Light-brillen.

De toekomst van slimme brillen

Slimme brillen hebben sinds 2013 een lange weg afgelegd qua stijl en technologie, maar hebben nog een lange weg te gaan. Momenteel zijn veel van de beschikbare slimme brillen afkomstig van startende bedrijven of kleinere retailers. Volgens Wareable willen technologiegiganten zoals Facebook in 2023 de smart glasses-arena betreden, en het gerucht gaat dat Apple ook in de mix zit. En we hebben pas het begin gezien van wat Amazon en Google de ruimte voor slimme brillen te bieden hebben. Grote technologie doemt op en we verwachten dat de technologie dit decennium alleen maar beter en beter zal worden.