Tegenwoordig zul je een verscheidenheid aan verschillende technologieën vinden die een slimme bril vormen. Sommige slimme brillen, zoals de Bose Frames, bieden de mogelijkheid om naar muziek van hoge kwaliteit te luisteren zonder dat je een koptelefoon nodig hebt. Ook zijn er slimme augmented reality of AR brillen, wat enigszins lijkt op virtual reality. In plaats van je onder te dompelen in een compleet andere wereld zoals virtual reality-brillen dat doen, voegt AR elementen van virtual reality toe die in de echte wereld te zien zijn.
De slimme augmented (of mixed reality-) brillen kun je onder meer gebruiken voor sporttoepassingen die het mogelijk maken om statistieken en afbeeldingen over elkaar heen te leggen tijdens live wedstrijden, of om echte en virtuele omgevingen in realtime samen te voegen in multiplayer-games, navigatie, rondleidingen, trainingssessies of voor interieurontwerp of interactief en meeslepend onderwijs.
De reden om te geloven dat het deze keer een vlucht gaat nemen en het publiek beter zal reageren op Augmented Reality-brillen, heeft te maken met de voordelen van aansluiting op het 5G-netwerk. Waar de typische gebruiker het meest om geeft, is het vermijden van het gevoel van duizeligheid dat men soms voelt bij het gebruik van dit soort virtuele of mixed reality-brillen. Dankzij de hoge snelheid en lage latentie kunnen hun realtime beeldverwerkingsmogelijkheden het menselijk oog de beelden beter synchroniseren. Bovendien zorgen andere netwerkmogelijkheden, zoals cloud processen en een lager stroomverbruik, voor kleinere processors en stroombronnen en natuurlijk de mogelijkheid om verbinding te maken met een netwerk met miljoenen IoT-apparaten, op een manier die we nog nooit eerder hebben gezien.