AR bril voor remote control en hulp op afstand

Remote Assistance met Augmented Reality bril

9 sept 2021
Door het inzetten van een slimme AR-bril kan hulp op afstand mogelijk gemaakt worden om de eerstelijnswerkers te ondersteunen met realtime feedback en informatie van een expert die op ergens op locatie is. Augmented Reality brillen die 'See-What-I-See' (SWIS) mogelijk maken en assistentie op afstand bieden mogelijkheden voor videoconferenties waarmee iedereen in het gesprek kan zien wat de drager van een slimme bril ziet, vanuit zijn of haar gezichtspunt. Dit introduceert een totaal nieuwe manier van samenwerken en problemen oplossen.
Hulp op afstand verhoogt de kwaliteit van het onderhoud en vermindert de leertijd op het werk, omdat dergelijke AR-brillen het personeel dat op locatie is, in staat stelt om meer ervaren externe experts binnen het bedrijf in realtime te raadplegen. De uptime van machines is hoger omdat aftersales-ingenieurs van complexe kapitaalgoederen de situatie op afstand kunnen beoordelen en complexe problemen sneller en efficiënter kunnen oplossen.

Wat is Remote Assistance?

Wanneer apparaten en taken vanaf een externe locatie worden gecontroleerd, aangestuurd en begeleid, spreken we van hulp op afstand. AR assistentie op afstand is een geavanceerde vorm van decentrale samenwerking, waarbij de communicatie tussen professionals en audiovisuele informatie de sleutel tot succes is. Volgens Wikipedia is remote assistence hulpmiddelen voor ondersteuning op afstand IT-hulpmiddelen en software waarmee een IT-technicus of een ondersteuningsvertegenwoordiger vanaf hun console via internet verbinding kan maken met een externe computer en rechtstreeks op het externe systeem kan werken. Hoewel de belangrijkste focus ligt op de toegang tot computers overal ter wereld, bieden de toepassingen voor ondersteuning op afstand ook functies zoals bestandsoverdracht , bureaublad delen , bestandssynchronisatie , opdrachtregel of toegankelijkheid voor gasten.
Slimme AR bril gebruiken voor Remote Assistance

Hoe werkt expertise op afstand?

Door het toepassen van augmented reality en expertise op afstand kunnen medewerkers lokaal samenwerken aan een project of klus. De mogelijkheden variëren van groepsconsultatie tot assistentie bij kritische handelingen, op basis van draagbare systemen zoals de Realwear AR-headset. Met Remote Expertise wordt contact gemaakt tussen twee personen via een (video)verbinding. In de regel is dit 1 persoon op een externe locatie en 1 persoon op kantoor of andere werklocatie. De persoon op locatie heeft een apparaat met camera en kan zijn afbeelding delen. De deskundige op de werklocatie kan meekijken en instructies geven.

Wat zijn de voordelen van Remote Assistance?

• Deel kennis en expertise om complexe problemen sneller en efficiënter op te lossen
• Verminder de uitvaltijd of versnel de opstarttijd van grote productiemachines
• Sneller ingrijpen doordat de reistijd van dure expert niet meer van toepassing is
• Goedkoper ingrijpen door wegvallen van reiskosten
• Deel op een intuïtieve manier ervaringen op de werkvloer tussen operators en buitendienstmedewerkers
• Doorgaan met operaties in moeilijk bereikbare gebieden (conflictgebieden, Covid-19-quarantainegebieden, enz.)

Welke brillen ondersteunen Remote Assistance?

Hieronder enkele AR-brillen waarmee het mogelijk is om hulp en expertise op afstand in te zetten:
vuzix blade ar glasses

Vuzix Blade AR Glasses

Prijs: USD 800,-
epson moverio BT-300 smart glasses

Epson MOVERIO BT-300

Prijs: USD 779,-
RealWear AR-bril
RealWear HMT-1

Prijs: € 2270,-
AR-bril ThirdEye X2 Mixed Reality Glasses augmented reality
ThirdEye X2 MR Glasses

Prijs: USD 1950,-