Apple investeert $ 410 miljoen in AR-technologie

10 mei 2021
Apple investeert een flink bedrag in de nieuwste lasertechnologie, die nu al in de iPhone wordt gebruikt en die de basis zou moeten worden voor geavanceerde AR-brillen.Apple hernieuwt zijn samenwerking met de fabrikant van optica en halfgeleiders II-VI en investeert nog eens 410 miljoen dollar in de productie van zogenaamde VCSEL's. Een VCSEL is een laser die duizenden lichtstralen van een chipoppervlak kan uitstralen en goedkoop te vervaardigen is omdat deze, in vergelijking met andere vergelijkbare lasers, geen bewegende delen heeft en relatief eenvoudig en in grote aantallen kan worden verkregen uit chipwafers. VCSEL's worden sinds 2020 ook gebruikt in de lidarscanners van Apple. De op VCSEL gebaseerde 3D-sensor werd voor het eerst geïnstalleerd in de iPad Pro (2020) en in hetzelfde jaar op de achterkant van de iPhone 12 Pro en Pro Max. Met de iPhone 13 zou de lidarscanner naar verluidt een standaardfunctie van de iPhone kunnen worden.

De op VCSEL gebaseerde 3D-sensor is ook een belangrijke bouwsteen in de AR-toekomst van Apple. Het bedrijf werkt aan zowel AR- als VR-brillen, en beide soorten apparaten zouden moeten vertrouwen op een lidarscanner voor een beter begrip van de ruimte. Volgens ingewijden zal een eerste product in deze apparaatcategorie dit jaar worden gepresenteerd en in 2022 op de markt komen.

De nieuwe investering in II-VI en de productie van VCSELS zullen volgens Apple "extra capaciteiten creëren" en "de levering van toekomstige iPhone-componenten versnellen". Dit levert 700 nieuwe banen op in verschillende Amerikaanse steden. In de loop van het eerste contract in 2017 werd een buiten gebruik gesteld gebouw met een oppervlakte van 700.000 vierkante meter omgebouwd tot een VCSEL-fabriek in Sherman, Texas. De nieuwe deal laat zien dat Apple bereid is om langetermijninvesteringen te doen in lasertechnologie en de AR-technologie die dit mogelijk maakt.
Apple investeert in AR
AR-bril Apple Glass
Apple Glass

Prijs: nnb