Waar wordt Augmented Reality toegepast?

Archeologie: archeologisch onderzoek of computer gegenereerde modellen van ruÔnes, gebouwen, landschappen of zelfs oude mensen zijn gerecycleerd tot vroege archeologische AR-toepassingen.

Architectuur: AR kan helpen bij het visualiseren van bouwprojecten. Computer-gegenereerde beelden van een structuur kan worden gelegd in een real life lokale weergave van een woning voor de fysieke gebouw wordt gebouwd; AR kan ook worden toegepast binnen een werkruimte van een architect, waardoor in hun uitzicht geanimeerde 3D-visualisaties van hun 2D-tekeningen. Architectuur sight-seeing kan worden uitgebreid met AR applicaties waardoor gebruikers het bekijken van de buitenkant van een gebouw vrijwel zien door de muren, het bekijken van het interieur objecten en lay-out.

Beeldende kunst: AR toegepast in de beeldende kunst om toegelaten voorwerpen of plaatsen om artistieke multidimensionale ervaringen en interpretaties van de werkelijkheid

Commercie: AR om drukwerk en video-marketing te integreren. Gedrukte marketing materiaal kan worden ontworpen met bepaalde "trigger" beelden die, wanneer gescand door een AR-apparaat met behulp van beeldherkenning, activeert u een video-versie van het promotiemateriaal. Een belangrijk verschil tussen Augmented Reality en ongecompliceerd beeldherkenning is dat je meerdere media kunt overlayen op hetzelfde moment in de weergave scherm, zoals social media knoppen, in-page video en zelfs audio en 3D-objecten. Met AR kunnen product previews verbeteren zoals het toestaan van een klant om te bekijken wat er in de verpakking van een product zonder het te openen. AR kan ook worden gebruikt als hulpmiddel bij het selecteren van producten uit een catalogus of via een kiosk. Gescande afbeeldingen van producten kunnen uitzicht op extra content zoals customization opties en extra beelden van het product in het gebruik ervan te activeren.

Onderwijs: In educatieve instellingen, wordt in toenemende mate de AR-bril gebruikt om een standaard curriculum aan te vullen. Tekst, afbeeldingen, video en audio werden gelegd in een student real-time omgeving. Studieboeken, flashcards en andere educatieve lectuur bevatte embedded " markers " of triggers die, wanneer gescand door een AR-bril of AR-apparaat, geproduceerd aanvullende informatie aan de student weergegeven in een multimedia-formaat. Op die manier kunnen leerlingen interactief deelnemen en bijv. computer gegenereerde simulaties van historische gebeurtenissen verkennen en leren. Op het hoger onderwijs, zijn er een aantal toepassingen die kunnen worden gebruikt. Construct3D, een Studierstube systeem, mogen studenten werktuigbouwkunde concepten, wiskunde of geometrie leren. Chemistry AR apps kunnen studenten helpen om te visualiseren en te communiceren met de ruimtelijke structuur van een molecuul met een marker object in een hand. Anatomy leerlingen kunnen verschillende systemen van het lichaam te visualiseren in drie dimensies. Augmented reality technologie verbeterde samenwerking op afstand, waardoor studenten en docenten in verschillende plaatsen om te communiceren door het delen van een gemeenschappelijke virtuele leeromgeving bevolkt door virtuele objecten en leermaterialen. Basisschool kinderen leren gemakkelijk van interactieve ervaringen. Bijvoorbeeld, astronomische sterrenbeelden en de bewegingen van objecten in het zonnestelsel waren oriŽnteren in 3D en bedekt in de richting van het apparaat werd gehouden en uitgebreid met aanvullende video-informatie.

Oefenen van noodsituaties: Augmented reality systemen worden gebruikt in de openbare veiligheid situaties door bijv. brandweer, politie of hulpverlening.

Video Games: De gaming industrie omarmd AR technologie. Augmented reality maakt het mogelijk om video-spelers tot digitale gameplay ervaring te beleven in een echte wereld omgeving. Niantic is opmerkelijk voor het vrijgeven van de recordbrekende Pokťmon Go spel.

IndustriŽle Augmented Reality: AR maakt het voor industrieel ontwerpers mogelijk om het ontwerp en de werking van een product te ervaring vůůr de voltooiing. Volkswagen gebruikt AR voor het vergelijken van berekende en de werkelijke crash test. AR werd gebruikt voor het visualiseren en auto carrosseriestructuur en de motor lay-out aan te passen. AR werd ook gebruikt om digitale proefmodellen met fysieke mock-ups.

Ziekenhuis: AR voorziet chirurgen met de patiŽnt monitoringgegevens of bijvoorbeeld visualiseren van de positie van een tumor in de video van een endoscoop , of het bekijken van een foetus in een moeder baarmoeder. De patiŽnten dragen een augmented reality-bril om eraan herinnerd te worden om medicijnen te nemen.

Navigatie: AR kan de effectiviteit van navigatie-apparaten te vergroten. Informatie kan worden weergegeven op de voorruit van een auto, wat aangeeft dat de bestemming richtingen en meter, het weer, terrein, toestand van de wegen en het verkeer informatie, alsmede waarschuwingen voor mogelijke gevaren op hun pad.

Televisie en evenementen: AR is gemeengoed geworden in de sport televisie uitzending, zoals virtuele reclameborden langs die op TV te zien zijn bij voetbalwedstrijden.

Toerisme: Reizigers gebruiken AR om toegang te krijgen tot real-time Informatie over de omgeving, gebouw etc.

Read more
Software voor Augmented Reality
Augmented onderwijs

Onderzoekers van een Finse universiteit doen al meer dan tien jaar onderzoek naar het effect van informeel leren en van leren met behulp van AR. Ze deden een klein onderzoek. 146 leerlingen van 12 jaar oud bezochten een Sciencecenter en gebruikten bij hun bezoek Augemented reality. Doel van de onderzoekers was om informeel leren met behulp van AR te analyseren. De resultaten lieten zien dat AR een positief effect had op het leren. Leerlingen die normaal minder goed presteren in technische vakken konden met behulp van AR de achterstand op de andere leerlingen overbruggen. De leerlingen die normaal hoge resultaten halen kregen door de AR meer uitdaging en behaalden hogere leerresultaten. Evidence based onderzoek naar het gebruik van ict en digitale middelen in onderwijs is nog erg weinig volgens professor Hannu Salmi van de Universiteit van Helsinki. Digitaal materiaal is vaak nog ouderwets, boeken zijn bijvoorbeeld gedigitaliseerd. Maar technieken als AR geven ons de kans om totaal anders te leren. Je leert niet alleen de feiten maar je leer ook door te doen. De digitale games waren vaak meer geschikt voor jongens. Maar bij leren met AR zie je geen verschil tussen jongens en meisjes. De meisjes hadden ook een grotere relative autonomy experience (belangrijke factor bij high-performance learning). AR blijkt ook een goode tool om rechte te doen aan verschillen tussen lerenden. Het slaat een brug tussen formeel onderwijs en informeel leren. Bron: ixperium.nl

Read more
AR voor meubelbranche
24/11/2018
StickyLock, een onafhankelijke Nederlandse studio uit Amsterdam die concepten, apps en games ontwikkelt en implementeert, is nu ook bereikbaar voor kleinere ondernemers. Augmented reality is een interactieve beleving waarbij visuele aspecten worden toegevoegd aan de realiteit. De technologie wordt vaker toegepast in de game-industrie, bijvoorbeeld in de smartphone game Pokťmon Go. Eerder introduceerden onder meer Bol.com, Apple & Ikea en Wehkamp deze techniek al.Met de applicatie van StickyLock is het mogelijk om een meubelstuk digitaal in een woonkamer te plaatsen waardoor het vergelijken van kleuren, het inschatten van ruimtes en het proeven van de sfeer toegankelijker wordt", aldus Bart van Strien van StickyLock. Daarnaast ligt de drempel voor een consument lager om een product te proberen. Bron: interieurjournaal

Amazon wil in winkels producten laten zien met augmented reality
16/04/2017
Amazon werkt volgens een nieuw gerucht aan een concept voor een winkel waar klanten grote aankopen kunnen bekijken en via virtual- of augmented reality moeten kijken hoe meubilair er bijvoorbeeld uitziet in hun eigen huis. De stap moet klanten overtuigen om het meubilair aan te schaffen in een fysieke winkel van Amazon, waarna de webwinkel de producten thuis aflevert (bron New York Times). Het is onbekend hoe vergevorderd Amazon is met de ontwikkeling van de nieuwe soort winkel. Het gebruik van AR of VR moet het obstakel wegnemen dat klanten grote aankopen niet vooraf kunnen aanraken en niet vooraf kunnen zien hoe het in het eigen huis staat. De webwinkel is de laatste jaren druk bezig met fysieke winkels. De fysieke winkels komen vermoedelijk in eerste instantie alleen in thuisland Verenigde Staten. Amazon heeft in de Benelux een beperkte aanwezigheid. Zo verkoopt Amazon in Nederland alleen e-books.

Nieuws AR-toepassingen

De AR-bril van Google is na de lancering van Google Glass in 2012 geen succes geworden, o.a. vanwege privacy discussies, de dramatische batterijduur en de absurde prijs van rond de 1500 dollar. Hoewel de bril in 2015 uit de consumentenmarkt werd gehaald, ging Google door met ontwikkelen. De focus lag daarbij op het ontwikkelen van applicaties bedoeld voor de industriŽle sector en de gezondheidszorg. Inmiddels is de Google Glass Enterprise Edition (EE) uitgebracht.
Verschillende bedrijven al met de vernieuwde Google Glass, met name in de logistiek. De bril toont bijvoorbeeld instructies als een visuele laag over de echte wereld, waardoor werknemers beide handen kunnen vrijhouden. Momenteel wordt de slimme bril gebruikt bij o.a. het in elkaar zetten van de machines, de kwaliteitstoetsen en het opleiden van medewerkers met als resultaat dat het productieproces gemakkelijker en efficiŽnter plaats kan vinden. Nu is dus de 'Glass Enterprise Edition' (Glass EE) zoals de slimme bril nu heet te koop. Wil je als partner bij het programma aansluiten, zie hier voor meer informatie.
Volgens WIRED zijn de resultaten van deze testen tot dusverre erg goed. In de medische sector blijkt de EE een handige tool die medici helpt met het onderzoeken van patiŽnten. Toch is het nog even afwachten wat de bril nu werkelijk gaat doen. Volgens een onderzoek van Forrester dragen 14 miljoen medewerkers in diverse sectoren in 2025 een slimme bril. Een toekomst waar elke arbeider en arts een EE draagt, als het aan Google ligt. De nieuwe EE heeft qua functies weinig meer overeen met de eerste Google Glass, wat een tweede flop wellicht voorkomt.

Google bril 'Enterprise edition'voor bedrijven

Zakelijke toepassingen Augmented Reality brillen (AR-brillen)

AR-brillen voor consumenten en zakelijk
Zakelijke toepassingen Augmented Reality
brillen (AR-brillen)
alles wat je wilt weten over de Augmented Reality-Bril
ar-brillen in de praktijk
AR-bril.info
© 2018 AR-bril.info
AR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over augmented reality brillen. E-mail: contact@ar-bril.info